MBabovic

Za sve one koji se pitaju otkud zmaj na dresu  

Red zmaja (Lat: Societatis draconistrarum) je bio osnovan po uzoru na Red Sv. Đorđa (1318. godine) i nije se razlikovao od ostalih viteških redova onog vremena. Tadašnji kralj Ugarske, potonji Car Svetog rimskog carstva, Žigmund ga je osnovao 1408. godine. Prema statutu, čiji najstariji sačuvani prepis datira iz 1707. godine, Red je zahtevao od svojih članova da brane Krst i bore se protiv njegovih neprijatelja, uglavnom Turaka. Prvobitni red je imao 24 člana iz reda plemstva, među kojima su se isticali sledeći velikaši:

Žigmund Luksemburški, kralj Ugarske i Car Svetog rimskog carstva (posle 1410. godine)
Stefan Lazarević, despot Srbije
Alfonso V, kralj Napulja
Vladislav, kralj Poljske
Austrijski vojvoda Ernest
Kristofer III, vojvoda Bavarije i kralj Danske
Tomas Maubrej, vojvoda od Norfolka (posle 1439.)
Vlad Cepeš, vojvoda Vlaške (posle 1431. godine

Red zmaja je svoj simbol usvojio 1408. godine i predstavljao je sliku zmaja čiji rep obmotan oko vrata. Na leđima, od vrata do kraja repa, crveni krst Svetog Đorđa se nalazio na srebrnoj pozadini. Po širenju Reda i drugi simboli su bili u upotrebi, varijacije na temu zmaja i krsta. Na primer, neki pripadnici Reda su prikazivali zmaja koji je svezan krstom koji mu je bio prebačen preko leđa, drugi krst oko koga je obmotan zmaj uz natpis:

«O quam misericors est Deus»
«Justus et paciens»
(Oh, kako je Bog milostiv,
Pravedan i milosrdan»)

Drugi amblemi koje je red imao su bili ogrlica i pečat, svaki uz prigodnu varijaciju motiva zmaja.

Posle smrti Žigmunda 1437. godine, Red zmaja je izgubio na svojoj važnosti, iako se ikonografija zadržala na grbovima nekoliko plemićkih porodica.

U Srbiji se plemstvo severno od Save i Dunava kitilo ovim znakovima u cast svojih predaka i njihove hrabrosti. Legenda je ostala ziva do danasnjeg dana narocito u Zemunu koji je i bio prestonica Reda.

Mi se u cast nasih predaka kao njihovi ponosni naslednici prihvatamo svoga nasledja i sa ponosom ga isticemo u slavu istorije , Hriscanstva i Zemuna.

VOJVODE REDA ZMAJA OPET DOLAZE,
JER MI SMO VECNI, NASI KRALJEVI NE PROLAZE!

Leave a Reply